Sitemizden ya da başka kaynaklardan, özellikle de hukuk konusunda genellikle yanlış haberler ve bilgiler verdiğini gördüğümüz gazetelerden edindiğiniz bilgilerle hak aramaya çalışmanız size zarar verebilir.
Danışmanlık Hizmeti
Sorularınızın yanıtlanmasının görevimiz olmadığını, ücretsiz maddi kaygı taşımaksızın sadece yardım amaçlı cevap verdiğimizi gözönünde bulundurunuz.Uzun, kapsamlı, karışık olan sorularınız yanıtlanmayacaktır.
Gemi Adamı Kimdir
Hukuk Büromuz SADECE Boşanma , Gemi Adamı ve Trafik Kaza Davalarına Bakmaktadır.
Gemi adamı, birçok mevzuatta geçen bir terimdir. Bu husustaki mevzuata aşağıda değineceğiz. Gemi adamı, Deniz İş Kanunu tarafından, denizlerde, göllerde ve akarsularda Türk bayrağını taşıyan gemilerde çalışan işçiler olarak anılmaktadır. Diğer kişilerden kasıt, belirli süreli sözleşme ile çalışanlar ve gemiyi çeken römorkörde çalışan kişilerdir.
Deniz İş Kanunu
Kabul Tarihi : 20.04.1967
Kanun Numarası : 854
Resmi Gazete Sayısı : 12586
Resmi Gazete Tarihi : 29.04.1967
Kanun kapsamı:
Madde 1 - Bu kanun denizlerde, göllerde ve akarsularda Türk Bayrağını taşıyan ve yüz ve daha yukarı grostonilatoluk gemilerde bir hizmet akti ile çalışan gemiadamları ve bunların işverenleri hakkında uygulanır.
Aynı işverene ait gemilerin grostonilatoları toplamı yüz veya daha fazla olduğu veyahut işverenin çalıştırdığı gemiadamı sayısı 5 veya daha fazla bulunduğu takdirde birinci bent hükmü uygulanır.
Bu kanunun uygulanmasında; sandal, mavna, şat, salapurya gibi olanlar da (gemi) sayılır.
Bakanlar Kurulu, ekonomik ve sosyal gerekler bakımından bu kanun hükümlerini yukardaki bentlerin kapsamı dışında kalan gemilerle gemiadamlarına ve bunların işverenlerine kısmen veya tamamen teşmile yetkilidir.
Yukardaki bentlerde yazılı gemilerin bu kanun kapsamına alınmaları sebebiyle yapılabilecek itirazlar Çalışma Bakanlığı tarafından incelenerek karara bağlanır. Bu itirazlar kanunun uygulanmasını durduramaz.
İşveren, gemiadamı, kaptan ve işveren vekilinin tarifi:
Madde 2 - Bu kanunun uygulanmasında,
A) Gemi sahibine veya kendisinin olmayan bir gemiyi kendi adına ve hesabına işleten kimseye “işveren” denir.
B) Bir hizmet aktine dayanarak gemide çalışan kaptan, zabit ve tayfalarla diğer kimselere “gemiadamı” denir.
C) Gemiyi sevk ve idare eden kimseye veya zorunlu sebeplerle görevi başında bulunmaması halinde ona vekalet eden kimseye “kaptan” denir.
Ç) Kaptan veya işveren adına ve hesabına harekete yetkili olan kimseye “işveren vekili” denir.
İşveren vekilinin bu sıfatla gemiadamlarına karşı muamele ve taahhütlerinden doğrudan doğruya işveren sorumludur.
Saklı hükümler:
Madde 3 - Türk Ticaret Kanununun deniz ticaretinden bahseden dördüncü kitabındaki kaptan ile işveren arasındaki ilişkilere ait hükümler saklıdır.
İş Kanunu
Kabul Tarihi : 22.05.2003
Kanun Numarası : 4857
Resmi Gazete Sayısı : 25134
Resmi Gazete Tarihi : 10.06.2003
İstisnalar
Madde 4-Aşağıda belirtilen işlerde ve iş ilişkilerinde bu Kanun hükümleri uygulanmaz;
a) Deniz ve hava taşıma işlerinde,
f) Deniz İş Kanunu kapsamına girmeyen ve tarım işlerinden sayılmayan, denizlerde çalışan su ürünleri üreticileri ile ilgili işler,