DİNLENÇ & İSPİRLİ HUKUK BÜROSU
Sitemizden ya da başka kaynaklardan, özellikle de hukuk konusunda genellikle yanlış haberler ve bilgiler verdiğini gördüğümüz gazetelerden edindiğiniz bilgilerle hak aramaya çalışmanız size zarar verebilir.
Sitemizden ya da başka kaynaklardan, özellikle de hukuk konusunda genellikle yanlış haberler ve bilgiler verdiğini gördüğümüz gazetelerden edindiğiniz bilgilerle hak aramaya çalışmanız size zarar verebilir.
Sorularınızın yanıtlanmasının görevimiz olmadığını, ücretsiz maddi kaygı taşımaksızın sadece yardım amaçlı cevap verdiğimizi gözönünde bulundurunuz.Uzun, kapsamlı, karışık olan sorularınız yanıtlanmayacaktır.
BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR ÜCRETİ NEDİR Boşanma davası da diğer davalar gibi bir dilekçe ile açılır. Aile mahkemesinde açılır. Dava açanın kusur davalının kusurundan fazla olmamalıdır. Yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi ya da en son 6 aydır birlikte yaşadıkları yer mahkemesidir. Tarafların itirazı olmam..
BOŞANMA DAVASI BAŞKA BİR ŞEHİRDE AÇILABİLİR Mİ Boşanma davasının hangi yerdeki mahkemede açılacağı konusu yetki konusudur. Yetkili mahkeme taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesi olsa da başka bir şehirde açılan boşanma davasına karşı taraf cevap süresi içinde itiraz etmezse dava görülür. Tarafların ses çıkarmaması halinde istenile..
BOŞANDIKTAN SONRA YENİDEN EVLENME SÜRESİ Boşandıktan sonra tekrar evlenme süresi nedir. Boşanan kadının boşanmanın kesinleşmesinden sonra 300 günlük evlenme süresi vardır. Bu süreye bekleme süresi – iddet süresi denir. Bu sürenin hâkim kararıyla kaldırılması iki halde mümkündür. Kadının hamile olmaması veya so..
BOŞANDIKTAN KAÇ GÜN SONRA KİMLİK NÜFUS CÜZDANI DEĞİŞİR Boşanma kararının duruşmada verilmiş olmasından yaklaşık 15 – 30 gün sonra gerekçeli karar yazılır. Bu kararın taraflardan birinin talebi ile tebliğ ettirilmesi gerekir. Bu tebliğ yaklaşık 1 ay sürer ancak daha kısa zamanda bu işlemi gerçekleştirmek mümkündür. Karar te..
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ ŞARTLARI Tarafların maddi ( tazminat, nafaka ) konularında ve küçük çocuk varsa velayeti ve görüş günleri gibi konularda ve elbette boşanmak konusunda anlaşmış olmaları gerekir. Anlaşmalı boşanma için en az bir yıldır evli olmak şarttır. Ayrıca taraflar bizzat mahkemeye çıkmayacakla..
Boşanmanın en kolay yolu anlaşmalı boşanmadır. Tarafların her konuda anlaşmış olmaları halinde anlaşmalı boşanma davası ile boşanmak mümkündür. Anlaşmalı boşanma için en az bir yıldır evli olmak da şarttır. Ayrıca taraflar bizzat mahkemeye çıkmayacaklarsa anlaşmalı boşanma olmaz. Anlaşmalı boşanmanın süresi yaklaşık 3 aydır. Bir avukat..
Anlaşmalı boşanma davası için boşanma davası dilekçesi ve boşanmanın şartlarını içeren protokol ile davacının nüfus cüzdan fotokopisi gereklidir. Anlaşmalı boşanma davası evrak olarak bunları gerektiriyorsa da bu boşanma davsının hazırlanması ve sürdürülmesi mümkünse avukat tarafından yapılmalıdır. Aksi halde davanızın reddedilme, uzun sürme ya da ..
Boşanma Davası Hakkında Genel Bilgiler Çekişmeli Boşanma Boşanma davaları genel olarak çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davası şeklinde ikiye ayrılır. Çekişmeli Boşanma Davası Nedir? Çekişmeli boşanma dediğimiz, tarafların boşanmak konusunda ya da tazminat, nafaka, mal paylaşımı, çocuğun velayeti gibi kon..
Eşin Rızası Olmadan Verilen İpotek ÖZET : Taşınmazın tapu kaydında “aile konutu” şerhi olmadığına göre, eşin rızası alınmadan kurulan ipoteğin geçerli olduğu kabul edilmelidir. Y.2.HD E : 2010 / 21566 K : 2011 / 11368 T : 04.07.2011 Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yuka..
AİLE KONUTU ŞERHİ • BOŞANMANIN SONUÇLARI ÖZET: Aile konutu şerhi boşanma kararının kesinleşmesiyle ortadan kalkar. Şerhin şeklen sicil kaydında yer alması bu sonucu değiştirmez. Y.1.HD. E: 2010/728 K: 2010/2047 T: 25.02.2010 Davacı, davalı ile boşandıklarını, kayden maliki bulunduğu 396 ada 28 pa..
Boşanma Davasını Kimin Açtığının Önemi Var mıdır? Mahkeme Masraflarını Kim Öder? Teknik olarak kimin dava açtığının önemi yoktur. Kusuru daha az olan eşin diğer kusurlu eşe açacağı dava boşanma ile sonuçlanacaktır. Kusur durumu gözetilerek boşanma davasının açılıp açılmayacağına karar vermek gerekir. Ancak erkek mi açmalı kad..
ZİYNET EŞYASI ÜZERİNDE UYUŞMAZLIK • İSPAT KÜLFETİ ÖZET: Altın ve Ziynet eşyaları kolay saklanan taşınabilen ve götürülebilen nitelikte eşyalardandır. Hayatın olağan akışına göre bu tür eşyaların kadının üzerinde olması ve evden ayrılırken de yanında götürmüş olması esastır. Y.HG..
Hızlı Boşanma Yeni Yasa ile Mümkün mü Her tür davanın özellikle de boşanma davasının çok uzun sürdüğü bilinen bir gerçektir. Cumhuriyet tarihinde ilk defa medeni usul yasamız, diğer emel yasalarda olduğu gibi değiştirilmiştir. Yeni yasada davaların çabuk bitirilebilmesi için bazı önlemler düşünülmüş ve kanun buna göre de yapılandı..
Boşanma Davası Nasıl Açılır? Boşanma davası, taraflardan birinin yerleşim yerinde ya da son altı aydır oturdukları yer aile mahkemesinde ( yoksa asliye hukuk mahkemesinde ) dava dilekçesi vererek açabilirler. Yurtdışında yaşıyorsanız yabancı ülke mahkemesinde boşanıp sonra bu boşanma kararını Türkiye` de tanıtabilirsiniz. Yurtdı..
AİLE HUKUKU DAVALARI Aile Konutu Şerhi Konulması - Maktu Harç Aile Konutu Şerhinin Terkini - Maktu Harç Aile Konutu Üzerinde Sağ Eşe İntifa Hakkı Tesisi - Maktu Harç Aile Mallarının Korunması - Maktu Harç Ana Baba Rızası Arama - Maktu Harç Ayrılık - Maktu Harç Babalık - Maktu Harç Babalık (Babalık Davası) - Maktu Harç Babalık (..
BOŞANMA DAVASI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI Avukatlara boşanma davsı ile ilgili sık sorulduğunu tecrübe ettiğimiz sorulara örnekler vereceğiz. 1 - Acil boşanmam lazım mümkün mü? Kısa sürede boşanmanın tek yolu anlaşarak boşanmaktır. Anlaşmalı boşanma denen ve “ evlilik birliğinin temelinden sarsılması ”..
Bugüne kadar yayınladığımız boşanmaya dair yazılarımızın bir özeti olarak bu yazıyı yayınlıyoruz. Vatandaşın, boşanma ile ilgili aklına gelen soruları cevaplamaya çalıştık. Boşanma aşamasına gelmişseniz duyduğunuz ve merak ettiğiniz bazı terimler ve sorular bulunmaktadır. İşte bunları soru cevap olarak yazıyoruz: Çekişme..
İDDET / BEKLEME SÜRESİ Boşanma, ölüm ya da başka bir sebepten evliliğin sona ermesinden sonra erkek istedi zaman evlenebilecekken kadın için 300 günlük bir bekleme süresi vardır. Bu süre, kadının hamile olması halinde babasının kim olduğunun yani nesebin belirlenmesinde karışıklık yaşanmaması içindir. Evlenmeden önce çocuk doğarsa süre kal..
Boşanma ile ilgili bazı yazılarımızın linkleri Yurt dışında boşandınız ama Türkiye` de hala evlisiniz bosanma davasi ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları anlasmalı bosanma davaları- soru cevap bosanma sebeplerine ornekler Medeni Kanun`a Göre, 'Evliliğin Genel Hükümleri' Yeni Türk Medeni Kanunu`nda, evlilik birliğinde eşit hak..
YENİDEN EVLENME KADIN İÇİN İDDET SÜRESİ Boşanmanın kesinleşmesinden sonra kadının yeniden evlenebilmesi için 300 günlük iddet süresi - bekleme süresi denilen sürenin geçmesi gerekmektedir. Bu süre, doğması muhtemel çocuğun babasının kim olduğunda bir karışıklık yaşanmaması içindir. Çünki boşanmadan önce hamile kalıp da 300 günden önce ( bu ..
BOŞANMA DAVASI KADININ SOYADI Kadın evlenme ile kocasının soyadını alır. Ama kadın isterse, evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus memuruna bir dilekçeyle başvurarak önceki soyadını da kocasının soyadı önünde kullanabilir. (YTMK 187. madde) Eğer kadın daha önce iki soyadı kullanıyorsa, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir. ..
BOŞANMA DAVASINDA MADDİ MANEVİ TAZMİNAT Borçlar Kanunun` nda yer alan haksız fiil tazminatından farklıdır. Evlilik birliğinin devam etmesi halinde sahip olacağı muhtemel menfaatlerin boşanma nedeniyle kazanılamayacak olması nedeniyle maddi tazminat istenebilir. Boşanma davası içinde istenen maddi tazminat ve manevi tazminat talepler..
Nafaka Boşanma davası neticesinde çocukların velayetini alan tarafa nafaka verilebilir. Bu nafakanın adı iştirak nafakasıdır. Nafakanın sahibi aslında küçük çocuklardır ve bunların yararına velayeti alan tarafa verilir. Nafaka bağlanırken tarafların gelir durumuna da bakılır. İştirak nafakasının bağlanıp bağlanmamasında hakim tarafların talep ve..
Boşanma ile ilgili bazı yazılarımızın linkleri Yurt dışında boşandınız ama Türkiye` de hala evlisiniz bosanma davasi ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları anlasmalı bosanma davaları- soru cevap bosanma sebeplerine ornekler ÜÇ YIL AYRI YAŞAMA NEDNEİYLE BOŞANMA Herhangi bir sebebe dayanılarak açılmış olunan boşanma davsının reddin..
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVALARI ( soru cevap ) Anlaşmalı boşanma diye bilinen boşanma davası, aslında evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davasıdır. ( Avukat olarak boşanma avukatı olarak kullanmakta olduğumuz asıl sebep şiddetli geçimsizlik sebebidir. Çünkü bu sebep zaten diğerlerinin hepsini kapsamaktadır. Net..
BOŞANMA SEBEPLERİNE ÖRNEKLER Avukat olarak boşanma avukatı olarak kullanmakta olduğumuz asıl sebep şiddetli geçimsizlik sebebidir. Çünkü bu sebep zaten diğerlerinin hepsini kapsamaktadır. Neticede aklı hastası olanla yapılan evlilikte de şiddetli geçimsilik olmaktadır, diğer durumlarda da. Türkiye` de avukat ola..
BOŞANMA DAVASI SEBEPLERİ Boşanma davası, Medeni Kanunumuzda düzenlenmiş olup bir takım boşanma sebepleri sayılmıştır. Bunlardan bir kaçı zina, akıl hastalığı, terk gibi sebepler olmakla birlikte davalarda en çok dayanılan sebep evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebidir. Avukat olarak boş..
AYRILMA / YOKLUK DAVASI Evlenmenin hükümsüzlüğü MK145-160 arasında düzenlenmiş olup üç hükümsüzlük hali sıralanmıştır: Yokluk, Mutlak butlan, Nispi butlan. Evlenmenin kurucu unsurlarının olmaması halinde evlilik baştan itibaren yok sayılacaktır. K..
BOŞANMA DAVASI DIŞINDA AYRILMA / MUTLAK – NİSBİ BUTLAN DAVASI Eşlerin ayrılması için kimler dava açabilir sorusuna çoğu kişi “ tabii ki karı kocadan birisi ” ( yeni düzenlemeye göre karı koca yerine eşler demek gerekir ancak katılmadığım bir husus olduğu için cinsiyet de belirten karı koca terimlerini kullanmayı tercih ediyorum ) şek..
EVLENME YAŞI Kadın ve erkek, 17 yaşını doldurmadıkça evlenemezler. Eski Medeni Kanun’ da evlenebilmek için erkeklerin 17, kızların da 15 yaşını doldurmuş olması gerekiyordu. Mahkeme kararıyla, evlenme yaşı istisnai olarak, 16 yaşa indirilebilir. Bu durum ciddi gereklilik halinde, özellikle de tarafların zarar görmesini eng..
VELAYET HAKKINDA ÖZET BİLGİ Velayet genellikle anneye verilir. Anneye verilmemesi için çocuğa zararlı bir halin ( annenin uyuşturucu bağımlısı olması, hayat kadını olması vs. ) varlığı gereklidir. Annenin eşini aldatıyor olması velayetin anneye verilmesine engel değildir. Velayette anne - babanın menfaatlerinden önce çocuğun menf..
BOŞANMA DAVALARI Evlenmenin hak ve ihtiyaç olduğu gerçeği yanında, birbirleriyle bir arada kalmaları artık eziyet halini almış çiftlerin boşanmak diye bir hakka sahip olmadıklarını, ülke mevzuatında boşanma hakkının bulunmadığını varsaydığımızda, boşanmanın da ne k..
Tugayyolu Caddesi Elgin Sokak 9 / 2 Maltepe / İstanbul
Tel: 0 216 457 20 19 - Faks: 0 216 457 20 29 - GSM: 0 532 464 40 16
Yasal Uyarı: Sitedeki yazılar izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve yayınlanamaz.
74790 defa ziyaret edilmiştir.
Bu site 23.03.2004 tarihinde kurulmuştur.